Odlučili ste se za kupovinu akustičnog klavira / pijanina i šta sad? Koga treba zvati, a koga posetiti? Kako proceniti da je odabrani klavir dobar i da je baš pravi za Vas?

Kupovina akustičnog klavira je složeni proces jer od Vas zahteva informisanost i prethodnu pripremu. Poželjno je i da imate neku „dodirnu tačku“ sa muzikom, ali i sposobnost da prepoznate kvalitet tona i zvuka koji Vam klavir nudi. Kupovina može proći potpuno lako ukoliko angažujete profesionalce ( klavirštimere i profesore klavira ) koji će svojim savetima sprečiti eventualne greške i pogrešan izbor. Ali šta raditi ako u kupovinu krenete sami?

Osnovno pitanje koje se nameće od samog početka je: Koji akustični klavir da kupim, a da on za izdvojenu sumu novca u potpunosti zadovolji moja/naša očekivanja?

Proizvodnja klavira se kao i proizvodnja mnogih drugih proizvoda premestila u Kinu. Uobičajena pojava je da stručnjak koji je radio za renomiranu i brendiranu firmu bude angažovan u Kini kako bi svoja iskustva i znanja preneo na novokreirani proizvod. Često ti isti stručnjaci pokreću svoj samostalni posao, a još češći slučaj je da renomirane firme sele svoju proizvodnju gde su uslovi privređivanja bolji a radna snaga jeftinija.

Ako vam zatreba:

Takvi klaviri ne mogu dugo trajati, veoma brzo gube svoja početna svojstva i ukoliko se na njima ozbiljno i svakodnevno vežba, neće više ličiti na sebe nakon 5 – 8 godina ( a u nekim slučajevima i ranije ). Njihova prosečna cena je oko 2.000 evra ( misli se na cenu novih pijanina ) i na našem tržištu su aktuelne od nešto manje poznatih marki tipa: „Taylor“, „Brodmann“ i „Wendl&Lung“ odnosno „Feurich“, pa do dosta poznatijih kao što su „Yamaha“ i „Kawai“ na primer. Ovi brendovi su prosto našli „meru“ za slabo platežni sloj tržišta.

Kad budete procenjivali polovni pianino, pogledajte da li su istrošeni filcevi na čekićima. Istrošeni filcevi sa brazdicama nastalim od žica su siguran znak da je instrument dosta korišćen. Obavezno pogledajte u kakvom je stanju zvučna daska, posebno ako vlasnici instrument drže u stanovima sa centralnim grejanjem. Oštećena ili napukla zvučna daska će biti dovoljan razlog da odustanete od kupovine. Zvučna daska je srce klavira i instrumentu oblikuje boju tona, zahteva određeni postotak vlažnosti u prostoriji kako se ne bi sušila i gubila početna svojstva.